În cursul zilei de luni 24 ianuarie a.c. a avut loc întrunirea în format de videoconferință a ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, cu reprezentanți ai Alianței pentru Cultură, Turism, Eveniment și Fitness (ACTEF). Aceasta reunește numeroși agenți economici din ceea ce în mod generic este denumită „industria Zâmbetului”. Obiectivul întrunirii a fost, pe de-o parte, recâștigarea încrederii cetățenilor în autoritățile publice, prin intermediul unui dialog onest și transparent, iar pe de altă parte crearea unui mecanism de consultare asupra măsurilor de normalizare a vieții economice și sociale, după ce pericolele la adresa sănătății publice reprezentate de valul al V-lea al pandemiei vor fi înlăturate.
În cadrul întrevederii mai sus menționate ministrul Sănătății a precizat faptul că în gestiunea pandemiei, atât la nivel internațional cât și în România, s-au realizat o serie de erori. Prof. univ. dr. Rafila a spus că este important să cunoaștem care au fost greșelile din trecut, însă lucrul cel mai important este să găsim cele mai bune soluții pentru viitor. În acest sens, ministrul Sănătății a transmis că este preocupat de găsirea celor mai eficiente metode de trecere spre normalizarea vieții economice și sociale, însă acestea trebuie să fie în concordanță cu rigorile unor politici de sănătate publică responsabile și predictibile. În cadrul întrevederii s-a convenit asupra creării unui Consiliu Consultativ pe lângă ministerul Sănătății, din care să facă parte reprezentanți ai „industriei Zâmbetului”, dar și ai altor domenii economice și sociale. Prin intermediul Consiliului Consultativ ministerul Sănătății va purta un dialog structurat cu reprezentanți ai vieții economice și sociale, atât în privința unor eventuale noi măsuri de întărire a protecției sănătății publice, precum și pentru calendarul eliminării restricțiilor specifice perioadei de pandemie.
Un alt subiect important discutat în cadrul întâlnirii ministrului Sănătății cu reprezentanți ai Alianței pentru Cultură, Turism, Eveniment și Fitness a fost noul mecanism de impunere măsurilor de întărire a protecției sănătății publice. Înlocuirea criteriului ratei de incidență din unitățile administrativ-teritoriale cu cel al gradului de ocupare a paturilor alocate pacienților COVID-19 la nivel județean, respectiv al Municipiului București împreună cu județul Ilfov, face parte dintr-o strategie de adaptare la caracteristicile de patogenitate ale tulpinii Omicron. Ministrul Sănătății a reamintit că 25.000 de paturi la nivel național sunt alocate pacienților COVID-19, iar activitatea școlară este condiționată de criteriul gradului de ocupare a acestora. Când 75% din aceste paturi sunt ocupate, activitatea școlară se transferă în întregime în online. Revenirea la activitățile școlare cu prezență fizică se realizează atunci când gradul de ocupare al paturilor pentru pacienții COVID-19 este mai mic de 70 de procente. Un astfel de mecanism va putea fi avut în vedere și pentru alte domenii, inclusiv pentru activitățile specifice „industriei Zâmbetului”.
Concluzia principală a întâlnirii a fost promisiunea ministrului Sănătății de a asigura predictibilitatea vieții economice și sociale, astfel încât să poată exista o planificare a evenimentelor publice și private din perioada mai-octombrie 2022.